Napsugár

Tag Archive for becsület

Így van ez rendjén; becsületes emberek közt nincs szükség lakatra.

Az őszinteség sohasem nevetséges, mindig tiszteletreméltó.

A becsület ma már nem divat, de még mindig népszerű.

Egyetlen igazán becsületes ember sem akar meggyőzni másokat a becsületességéről. Az igazán becsületes emberek jóformán észre sem veszik, hogy azok.

Becsület nélkül az Istennek minden adományai keserűk

A becsület oltalmaz.

Azon gondolkodtam, a helyes dolog miért ütközik mindig akkora ellenállásba, amikor az ember azt hinné, ez a könnyebbik út. Az embernek küzdenie kellett, hogy erkölcsösen élhessen, legalábbis ezt kezdtem észrevenni.

Az őszinteség mindig túlmutat önmagán.

Rád is tartozik az, ha a szomszédod fala lángol

Van itt valami, amit többre tartok: a tisztességet. Inkább hagyom elkallódni az értékeket, amelyek bennem vannak, ha azok csak olyan úton teljesednének ki, amit nem tartok becsületesnek.

Egy cselekedet erkölcsösségét mindig az határozza meg, hogy saját erőtökből tudjátok-e vállalni a felelősséget. Ugyanaz a cselekedet egy adott időben nagyon tiszta, nagyon erkölcsös lehet.

Az ember sokszor bukik el, de nem hibáztatható, amíg azt nem mondja, hogy valaki ellökte őt.

Légy mindig becsületes! Ez némelyekben jó érzést fog kelteni, a többiek pedig elképednek.

Az ember megtartja a nagy ígéreteket, amiket az ágyban és a templomban tett, soha nem felejti el őket. Ha az ember így tesz, egyszerű az élete és világos a jövője.

Minél többen osztoznak a becsületüket sújtó sérelemben, annál kevésbé vetik meg és nevetik ki őket.

Jobb a méltó és hősies halál, mint a méltatlan és aljas győzelem.

A becsületes ember nem rakhat könnyelműen tojásokat, nem hagyhatja fészekalját a véletlenre, mint a madár, nem bízhatja magát mások aratására

Szólj, ha úgy érzed, szólnod kell, de semmiképpen ne hallgass, amikor senki más nem áll fel azok érdekében, akiknek nincs szavuk.

Ha az ember kiszolgáltatja magát, nem szabad csodálkoznia, ha rálőnek

A dicsőség nem adhat gyönyört annak, aki lopta, nem pedig megszolgálta.

Ha az ember már egy út elején csalásra és cserbenhagyásra kényszerül, akkor joggal felmerülhet benne a kétség, hogy nem ez az út vezet a boldogsághoz.

Akiben a tisztességes gondolatok győznek, az olyan, mint aki elvesztette lakása kulcsát, s erővel töri be az ajtót, hogy hazajusson. Betör, de jogosan. Kárt tesz, de a rosszban.

A becsület ott kezdődik, hogyha a hűséget hit nélkül is megőrzi az ember.